Nişantaşı, Teşvikiye Sezai Selek Sokak Hak Apt. No:21/1, 34365 Şişli/İstanbul

Elektromiyografi (EMG) incelemesi vücudumuzdaki sinir ve kasların değerlendirildiği bir yöntemdir. Elektromiyografi (EMG) incelemesi ile kas hastalığı var mı ya da hangi sinirde ve nasıl hasar var o değerlendirilir. İnceleme sırasında hastaya hafif bir elektrik uyarısı verilir. Ayrıca her hastaya uygulanmasa da gerekli hastalarda kaslara çok ince uçlu bir iğne batırılır. Bu nedenle inceleme sırasında hafif bir ağrı hissedilir, ancak dayanılmayacak kadar değildir. Elektromiyografi (EMG ) incelemesi kalp ya da beyin pili olan hastalar dışında herkese yapılabilir.emg1

Elektromiyografi (EMG)
Elektromiyografi (EMG) vücudumuzdaki sinirlere ve kaslara elektriksel yöntemler uygulanarak yapılan bir incelemedir. Yapılan işlemler inceleme yapılacak hastanın ön tanısına göre değişse de temel olarak iki bölümden oluşur. Birinci bölümde hastayı fazla rahatsız etmeyecek şiddette doğrusal elektrik akımı kullanılarak, sinirlerin elektrik iletme fonksiyonları ölçülür. Bunun için, parmaklara ve sinirlerin üzerindeki cilt bölgelerine düşük şiddette elektrik akımı uygulanır ve sinirin veya cildin başka bir yerinden bu akım bilgisayarlı aletlerle kaydedilerek ölçüm yapılır. Böylece sinirin sağlıklı fonksiyon yapıp yapmadığı anlaşılır. İkinci bölümde kaslar ve bu kaslara gelen sinirleri değerlendirmek için bizim elektrot dediğimiz çok ince tek kullanımlık steril iğneler kas içine batırılır. Böylece kaslar ve bu kaslara gelen sinirlerda sorun olup olmadığı incelenir. Her hastada her iki incelemenin de yapılması şart değildir.

Elektromiyografi (EMG ) incelemesi, hastanın uyumu, istenen incelemeye göre değişebilmekle birlikte yaklaşık yarım saat süren bir incelemedir.

Ne zaman EMG yapılır?

EMG incelemesi nöromuskuler hastalıklar dediğimiz periferik sinirler dediğimiz omurilikten çıktıktan sonraki sinirleri ve vücudumuzdaki kasları değerlendirmek için yaptığımız incelemedir. En sık şu durumlarda istenir:

Sinir yaralanmaları (sinir kesisi,trafik kazaları vs.)emg2
Sinir tuzaklanmaları (karpal tünel sendromu vs.)
Boyun ve bel fıtıklarının teşhisi
Sinirlerin fonksiyonlarını bozabilen hastalıkların (şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi) sinirler üzerindeki etkilerinin araştırılması,
Kas ve sinir-kas kavşağı hastalıklarının teşhisi (myasteni,myopati vs.)
Kas erimeleriyle giden omurilik hastalıklarının (ALS,polio vs.) teşhisi
İncelemeye gelirken…

Hastanın incelemeye tok karına gelmesi önerilir.
İnceleme genellikle kollar ve bacaklardan yapıldığından rahat,kolay çıkarılabilir hastaların külotlu çorap giymemeleri önerilir.
İnceleme öncesinde eller ve ayaklar temiz ve sıcak olmalı,krem ve benzeri kozmetik ürünler sürülmemelidir.
El ve kollardaki takılar (yüzük,bilezik,saat gibi) çalışmayı etkileyebileceğinden inceleme öncesi çıkarılmalıdır.
Düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçlar varsa bunları almasında sakınca yoktur. Ancak kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin,coumadin) kullanan hastalarının hekimi önceden bilgilendirmesi gerekir.
Kalp pili ya da vücudunda bulunan başka bir pil taşıyorsa inceleme öncesi hekimi uyarması önerilir.

Call Now Button